Yleisesti moninaisuudesta
Hlbtiq-sanasto
Setan sanasto kokoaa yhteen keskeiset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevat käsitteet ja termit. Sanastossa avataan myös muita sateenkaariyhteisön sisällä ja liepeillä liikkuvia sanoja ja teemoja
HYVIÄ KYSYMYKSIÄ - eettinen erityistaidetoiminta
Oppaaseen on koottu tavallisempia erityistaiteen kentällä esitettyjä eettisiä kysymyksiä ja taidetyön ongelmakohtia, käytännönläheisistä taidetoiminnan kysymyksistä kulttuurin yleiseen arvopohdintaan. Oppaassa esitettyjä vastauksia ja käytännön ratkaisuja on etsitty ja pohdittu yhdessä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden, taideohjaajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Julkaisu on ensisijaisesti suunnattu erityistaidetoiminnan parissa työtään tekeville taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille sekä opiskelijoille. Oppaan on kirjoittanut Minna Haveri ja julkaissut Kettuki ry vuonna 2016.
HYVIÄ KYSYMYKSIÄ - eettinen erityistaidetoiminta [PDF]
Kohti yhdenvertaisempia kulttuuripalveluita
British Councilin opaskirjassa käsitellään moninaisuutta ja yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia kulttuuripalveluihin.
Oppaassa
esitellään konkreettisia työkaluja ja tapoja tehdä organisaatiosta, sen
palveluista ja tuotteista saavutettavia ja moninaisia, niin että
mahdollisimman moni voisi kokea pääsevänsä osallisiksi niihin. Lisäksi
oppaassa keskitytään myös johtamiseen ja viestintätaitoihin, jotta koko
henkilökunta, asiakkaat ja yleisöt saadaan osalliseksi prosessiin.
Julkaistu 2013.
Kohti yhdenvertaisempia kulttuuripalveluita [PDF]
Sanasto monikulttuurisuudesta
Taidemuseoalan
kehittämisyksikkö Kehyksen Kulttuurivähemmistöprojektin julkaisema
monikulttuurisuuteen liittyvä sanasto. Sanasto sisältää kaikkiaan 29
vähemmistöpolitiikkatermiä sekä kulttuurivähemmistöihin liittyviä
yleissanoja.
Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen blogikirjoitukset 2016–2018
Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen kootut blogikirjoitukset ajalta 2016–2018. Blogissa eri alojen asiantuntijat ja yhteiskunnalliset vaikuttajat käsittelevät teksteissään Suomen historiaa, nykyhetkeä, taidetta tai kulttuuria LHBTIQ -näkökulmista.
Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä oli Kulttuuria kaikille -palvelun ja Seta ry:n toteuttama kulttuuri-, taide- ja viestintähanke, jonka tavoitteena oli tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LHBTIQ) historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa. Hankkeessa kerättiin uutta tietoa vähemmistöjen arjesta ja historiasta.
Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen blogikirjoitukset 2016–2018 [PDF]
Tietopaketti sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta oppilaitoksille, työpaikoille ja viranomaisille
Tietopaketti tarjoaa tasa-arvolain uudistuksen käytäntöön viemisen tueksi tietoa sukupuolen moninaisuuden huomioimiseen ja syrjinnän ennaltaehkäisyyn etenkin oppilaitoksissa, työpaikoilla ja viranomaisten toiminnassa. Tietopaketti esittelee kehittämisehdotuksia työpaikoille, oppilaitoksille ja viranomaisille, sekä kuvaa syrjintätilanteissa toimimista ja syrjinnän ennaltaehkäisyä syrjityksi tulleen kannalta.
Työelämän esteettömyys
Vatesin Työelämän esteettömyys -sivustolle on kerätty tietoa, lähteitä ja artikkeleita työelämän esteettömyydestä. Näkökulmana on vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden työllistyminen tai työssä pysyminen sekä työelämän monimuotoisuus.Työelämän esteettömyys (Vates.fi)